Apps

Geschreven door Ton Bogers

Hieronder vindt u verschillende App’s voor verschillende psychische problemen.

ADD8: Deze app is een hulpmiddel bij het je eigen maken van bepaalde nieuwe persoonlijke routines. ADD8 is in eerste instantie ontwikkeld om mensen met ADD of ADHD te helpen hun leven en werk of studie beter te structureren, maar ADD8 is ook een krachtig hulpmiddel voor mensen zonder ADD/ADHD. ADD8 is een verzameling tools die mensen met ADD of ADHD helpen hun gedachten te ordenen. Taken en planningen kunnen met behulp van ADD8 gestructureerd worden uitgevoerd en beheerd. Ook geeft ADD8 inzicht in persoonlijke denkprocessen, waardoor je je bewust wordt van bepaalde denkfouten, zodat die in de toekomst eerder herkend en dus voorkomen kunnen worden.

Farmacotherapeutisch Kompas: De geneesmiddelteksten uit het Farmacotherapeutisch Kompas zijn nu gratis beschikbaar als applicatie voor iPhone en iPad en zelfs offline te gebruiken. Elke drie maanden wordt de applicatie geactualiseerd. De applicatie is bedoeld voor alle medische voorschrijvers en afleveraars van geneesmiddelen en zij die hiervoor worden opgeleid, zoals: studenten, co-assistenten, huisartsen (in opleiding), specialisten (in opleiding), tandartsen (in opleiding), (ziekenhuis)apothekers (in opleiding), POH╩╝ers, Nurse practioners, Apothekersassistenten etc. Deze applicatie is ontwikkeld door Appit in opdracht van het College voor zorgverzekeringen.

G-schema: Een eenvoudige gratis app voor de iPhone en Android die je kunt gebruiken om je gedachten op te schrijven en ze op basis daarvan uit te dagen. G-schema is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie.

Icouch: Is een goed doorontwikkelde Engelstalige app voor de iPhone die je kunt gebruiken om je gedachten op te schrijven en ze op basis daarvan uit te dagen. Icouch is gebaseerd op Cognitieve Gedragstherapie.

MedAlert: Deze medicijnapp, ontwikkeld door GGZ Friesland, dient als herinneringssysteem om de therapietrouw te bevorderen. Wanneer je een herinnering instelt, kan hij aangeven welk medicijn en welke dosis je moet innemen, wanneer en hoe vaak. Zodra je medicijnen moet innemen, geeft de iPhone een melding. De MedAlert biedt daarnaast nog veel extra’s, zie hiervoor de website van GGZ Friesland. Er wordt momenteel ook een Android-variant ontwikkeld en voor mensen zonder smartphone is er de website http://www.medalert.nl/.

MedDossier: Met de MedDossier app kun je je eigen medisch dossier bijhouden. Donorgegevens, medicijngebruik en belangrijke telefoonnummers kunnen eenvoudig worden opgeslagen. Ook medische bijzonderheden, zoals allergie informatie, bloedgroep of een chronische aandoening kunnen worden toegevoegd. De app is geschikt voor de iPhone. Een Android en Windows Mobile 7 versie is in ontwikkeling.

Start&Stop antidepressiva: Deze app is een hulpmiddel bij het starten of stoppen met medicijnen. Het onafhankelijke Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft de app ontwikkeld, zorgverzekeraar Menzis heeft de app gefinancierd. Bij het starten en stoppen van antidepressiva kunnen problemen optreden, zoals bijwerkingen en afbouwverschijnselen. De app gaat in op deze problemen en geeft advies over wat je moet doen. Tevens kun je met de MoodMeter je stemming bijhouden. Via www.startenstop.nl is de app gratis te downloaden. De app is geschikt voor iPhone, iPod touch of iPad.

SociaalOpStap: Deze app, mede ontwikkeld door het Landelijk Netwerk Autisme, is een nieuwe dienst speciaal voor autistische jongeren. De applicatie geeft jongeren de mogelijkheid hun mobieltje te raadplegen wanneer zij onverwachte situaties in het sociale leven tegenkomen. Met een website applicatie en een gratis Android applicatie op de Smartphone zijn de sociale verhalen en sociale stappenplannen voortaan online te raadplegen. Meer informatie op http://www.landelijknetwerkautisme.nl/index.php?pid=305.

Therappi Stemming: App voor iPhone, iPod en iPad voor de behandeling van depressieve klachten. Depressieve gevoelens hangen samen met negatief denken en passief gedrag. Via Therappi Stemming leer je meer over depressieve klachten. Je leert je negatieve gedachten te herkennen en uit te dagen. Je zet er reële gedachten voor in de plaats. Daardoor ga je je beter voelen en krijg je weer zin om dingen te doen. Met de Dagelijkse en Wekelijkse Stemmingsmeter houd je bij hoe je je voelt. Je krijgt zo een goed beeld van hoe het met je gaat. De app werkt volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie. Therappi Stemming is de eerste app van MoleMann Mental Health en is gratis te downloaden. http://www.molemann.nl/e-health/iphone-applicatie-therappi
PsyQuin zelfhulpapp: De zelfhulp app van Psyquin biedt uitkomst bij lichte psychische klachten. De smartphone app is uitgebracht voor Android toestellen. De (Android) app geeft toegang tot leermodules, die bestaan uit afzonderlijke sessies en een dagboekfunctie. Standaard krijg je met de app toegang tot het timemanagement dagboek. Indien u één van de uitgebreide zelfhulpmodules van Psyquin wilt volgen moet u deze aanschaffen via de website van PsyQuin. http://www.psyquin.nl/